“Ik snap het niet! Sinds sinds  ze ruim een maand is vindt ze water vreselijk. Ik kan haar niet in bad doen of onder de douche nemen zonder dat er paniek ontstaat. Brullen met dikke tranen. Badjestijd is enorm stressvol, voor haar en voor mij.” 

Het leed dat badjestijd heet

Met deze wanhoopskreet kwam deze mama van een lief baby meisje, inmiddels 4 maanden oud, bij mij. Beïnvloed door mediabeelden. Gevoed vanuit de behoefte dat badjestijd een moment van rust, liefdevolle verbinding en plezier is. De realiteit kon niet meer tegenovergesteld zijn. Wat een desillusie zeg!

Een stress-spiraal 

Alles wat ze probeert maakt geen verschil. Zelftwijfel slaat toe, want dit lieve meisje is nota bene haar derde kind. Ze beschouwt zichzelf als een bewuste mama die prima in staat is op haar kinderen af te stemmen. Toch?! Elk volgend badje met nieuwe hoop en moed beginnen, met de intentie haar dochter haar rust en vertrouwen te laten voelen. Dat houdt geen enkele mama vol. Langzaamaan maakt de gedachte aan badjestijd al een stressreactie in haar los. Wat dochterlief oppikt en op gaat resoneren. De vicieuze cirkel is geboren die uitgroeit tot een spiraal van stress. Wat nu?

Het onderliggende waterverhaal

Luisteren naar haar onderliggende verhaal. Want als je baby’tje brult in contact met water, vertelt het daar altijd belangrijke boodschap. Deze wanhoopskreet was onderdeel van de Geboorteverwerking afstemming met haar dochter. Ze vertelt dat het wel degelijk deels te maken heeft met de tijd in de buik. Namelijk, de 20 weken echo. Het duurde haar veel te lang. En had last van de geluidsgolven en het letterlijke drukken van de sensor. Bloednerveus werd ze ervan. Ze voelde zich overvraagd waarbij over haar grenzen heen werd gegaan. Machteloos omdat geen controle ervoer, niet wetende hoe lang het zou duren en wat ze eraan kon doen. Gevolg? Ze voelde zich moederziel alleen en in paniek.

De oplossing, even magisch als praktisch

Samen hebben we die ervaring opnieuw bekeken. Door haar vragen te stellen, kwamen belangrijke inzichten naar boven. Ze kon wel iets doen aan hoe ze met de situatie omging, namelijk afschermen. En ze ontdekte dat haar mama in bewustzijn wel degelijk bij haar was om haar te steunen. Dit kon ze alleen niet zien in dat moment. Ze heeft zelf bedacht hoe ze in de toekomst kan omgaan met situaties waarin ze overvraagd voelt. Dat geeft kracht!

Het water over haar bolletje deed haar herinneren aan de echo-ervaring. Geen controle hebben over het water, hoelang en hoeveel. Het ging op zich wel aardig, tot ze met 5 weken water binnen kreeg met badderen. Toen ging de paniekknop op ‘aan’. Nadat we die hadden opgelost, is ze heel praktisch gaan kijken wat ze zelf kan doen – macht – en tips voor mama om haar te helpen weer fijne associaties met water op te bouwen. En daar kwam toch een lijst uit. Waaronder, hoofdje anders houden, water van onderen in plaats van boven, met een washandje haar bolletje doen.

“Ik wil je even laten weten dat ik net haar in bad heb gedaan, overal rekening mee gehouden met wat ze aan had gegeven. Ze heeft niet gehuild en stiekem zelfs een beetje genoten van het warme water! Hoe mooi is dat!”️

Rust en genieten keren terug

Wat een opluchting bij mama. Want ze snapt haar dochter nu veel beter. En dat niet alleen. Ze herinnerde zich ook dat haar dochter met 5 weken haar hoofdje plots draaide waardoor ze water binnen kreeg. Dit was ze volkomen vergeten. Met de tiplijst gaat ze vol goede moed aan de slag om badjestijd weer fijn te krijgen. En lang was daar niet voor nodig. Na het eerste badje na de Geboorteverwerking afstemming, kreeg ik deze reactie: “Ik wil je even laten weten dat ik net haar in bad heb gedaan, overal rekening mee gehouden met wat ze aan had gegeven. Ze heeft niet gehuild en stiekem zelfs een beetje genoten van het warme water! Hoe mooi is dat!”️

Heb jij een praktische vraag rondom je kindje?

En kom je er als bewuste mama in afstemming met je kindje niet – helemaal – uit? Blijf dan niet aanmodderen, oké. Stuur mij een mailtje of vul het aanvraagformulier vrijblijvend in. Dan stemmen we samen af wat we mogen gaan doen. Met bewustzijnsverruiming en heling in het onderliggende verhaal en bepakt met praktische tips en tools, maken we het leven voor jou en je kindje weer fijn.